Poročilo z 22. Pohoda Ivana Svetine v čast prazniku Prešerna 8.02.2024

V četrtek, 2. februarja 2024 je OZVVS Zgornja Gorenjska organiziralo tradicionalni 22. Pohod spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetine, od Radovljice do Prešernovega spomenika na Bledu in dalje skozi Piškovco v Vrbo.

Pohoda se je udeležilo preko 200 pohodnikov, med njimi tudi zastopstvo Združenja Ljubljana na čelu s praporščakom, poročnikom Stanislavom Dobravcem. Praporščaki so najprej uradno opravili poklon na Bledu, pri spomeniku je zbranim spregovoril antropolog dr. Dan Podjed in sodelovali so tudi recitatorji Osnovne šole dr. Janeza Plemlja z Bleda.

Po proslavi na Bledu so pohodniki nadaljevali pot skozi Piškovco v Vrbo, kjer so se udeležili Osrednje praznične prireditve pri spomeniku. Tu je govoril lokalni župan in slavnostni govornik, predsednik Državnega sveta republike Slovenije Marko Lotrič.

Po proslavi v Vrbi je bil za vse pohodnike in za zastavonoše organiziran avtobusni prevoz na startno mesto v Radovljico, kjer je bila v Srednji gostinski in turistični šoli organizirana pogostitev in druženje.

Poroča: predsednik ZSČ OZ Ljubljana, major Borut Zajec  

V Ljubljani, dne 11. februarja 2024

Zbor praporščakov pred 22. Pohodom
Pohodniki na poti iz Radovljice na Bled
Ekipa združenja Ljubljana.
Spomenik Prešernu na Bledu
Praporščak Združenja Lj. por. S. Dobravc v sredini
Pred spomenikom Prešernu na Bledu
Vodja ekipe Združenja major S. Babič s soprogo Janjo
Postroj na Bledu