Spominska proslava v Dražgošah ob 82. obletnici bitke

V nedeljo, 14. januarja 2024 je bila v Dražgošah, tako, kot vsako leto, proslava v spomin na Dražgoško bitko v januarju 1942.

Praporščak Združenja Ljubljana je pred proslavo opravil pohod z Rudnega tako kot veliko število drugih pohodnikov. Spominske prireditve se je udeležilo veliko udeležencev, članov borčevskih in drugih domoljubnih organizacij, ki so prispeli na lokacijo iz raznih smeri.

Slovesnosti se je udeležilo lepo število političnih funkcionarjev, aktualnih in bivših, z nekdanjim prvim Predsednikom Republike Slovenije, Milanom Kučanom na čelu. Poslanec Evropskega parlamenta, Matjaž Nemec je bil slavnostni govornik. Organizacijski odbor, katerega kar že nekaj let vodi upokojeni generalmajor Ladislav Lipič Predsednik Zveze veteranov Vojne za Slovenijo, je odlično pripravil prireditev. Uradno je bila prisotna Garda Slovenske vojske, krovni praporščaki in vrsta praporščakov Združenj. Prapori le-teh so plapolali na vrhu spomenika. Nastopil je policijski orkester, razni pevski zbori in igralci. Slovesnost je bila izvedena v prijetnem, domoljubnem duhu, s prijateljskim srečanjem in pogostitvijo na koncu. Sledila je obljuba, da se bodo udeleženci spet srečali ob letu osorej. Pohodniki, ki so iz raznih smeri prišli peš, so se skupaj s praporščakom Združenja na isti način vrnili v dolino.

V skladu s prejeto informacijo našega praporščaka, poročnika Stanislava Dobravca, poroča Borut Zajec.

Spomenik v Dražgošah
Prapori na vrhu spomenika
Prapor Združenja Ljubljana
Delegacija Združenja pred spominsko tablo
Praporščak Združenja v skupini
Poročnik Stanislav Dobravc v Dražgošah