Počastitev poslednjega boja Pohorskega bataljona pri Treh žebljih

6. januarja 2024, na obletnico poslednjega boja Pohorskega bataljona pred 81 leti se je pripadnik Zveze slovenskih častnikov, Območnega združenja Ljubljana, praporščak, poročnik Stanislav Dobravc, podpredsednik Predsedstva Združenja Ljubljana, v imenu Predsedstva udeležil spominske slovesnosti v počastitev 81. obletnice poslednjega boja Pohorskega bataljona na Osankarici.

Na tej lokaciji si je Pohorski bataljon po raznih bojih z Nemci pred novim letom 1943 uredil zimski tabor v 26-tih zemljankah. Lokacija tabora je bila izdana  in 8. januarja 1943  ga je obkolilo preko 2000 nemških vojakov. Od 96 borcev jih je bilo tega dne v taboru 69.  Borci so v junaškem boju, ki je sledil popolni obkolitvi, vsi padli. Ta dogodek je dokaz za izjemno domoljubje, moč in upor borcev tega bataljona. Padli so vsi do zadnjega in dokazali koliko krvi je bilo potrebno preliti za svobodo Slovenskega naroda. Kar sedem borcev od padlih je bilo proglašenih za Narodne heroje.

Prisotni pohodniki, pripadniki domoljubnih organizacij in društev ter enote Slovenske vojske s pripadniki Garde, kljub izredno slabemu vremenu zelo številni, so se poklonili spominu Pohorskih junakov.

Prireditev so odlično organizirali Zavod za kulturo Slovenske Bistrice in Občina Slovenska Bistrica.

Zbralo se je 30 praporščakov, izdatno jih je namočil dež in častno so opravili svojo nalogo. Slavnostni govornik je bil Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta. Bilo je prisotno kar lepo število bivših in sedanjih politikov, ministrov in državnih funkcionarjev.

Legendarni boj in tragedija Pohorskega bataljona je postala simbol junaškega partizanskega boja za svobodo.

Poroča Borut Zajec.

Spomenik Pohorskemu bataljonu pri treh žebljih
Bivša ministrica za obrambo, Andreja Katič izkazuje čast padlim
Častni postroj praporščakov
Praporščak poročnik Stanislav Dobravc