Pohod na Triglav 2023

Vsako leto hodimo na pohod na Triglav Borci za vrednote NOB, veterani vojne za Slovenijo 91, policijsko veteransko društvo SEVER in zveza slovenskih častnikov v spomin partizanskim patruljam, ki so v letu 1944 večkrat priplezale na vrh Triglava in na njegovem vrhu razvile slovensko zastavo. Pa tudi v spomin osamosvojitve leta 1991, ko so na vrhu Triglava simbolno razvili 9 m veliko zastavo na 12 m visokem drogu.

Letošnjega 37. spominskega pohoda smo se udeležili tudi trije člani našega združenja. Poleg mene še dva nova člana Špela in Jani. Zjutraj ob 5 h 7. 7. 2023 smo krenili s Pokljuke in se prek planine Konjščice ter planine Jezerca povzpeli na Studorski preval.

Nadaljevali smo pot okoli Tosca do Vodnikovega doma na Velem polju, potem pa še na Konjsko sedlo. Od tod pa do doma Planika pod Triglavom.

Povzpeli smo se prek stene na greben Malega Triglava in pogledali na drugo stran na Kredarico.

Potem pa po grebenu na vrh Triglava in se tam ponosno slikali z našim praporom.

Nova člana pohvalim in jima čestitam, še posebno Špeli, ki je prvič osvojila vrh Triglava, odlična sta bila.

Potem sestopimo po grebenu na Kredarico. 

Popoldan ob 16 uri izvedemo proslavo na Kredarici.

Prespimo letos zelo udobno v svojih sobicah v depandansi Iskra. Zjutraj  v soboto 8. 7. 2023 pa se spočitI ob 5 h zjutraj odpravimo dol na Rudno polje.

Sestopimo do Konjskega sedla od tod dalje pa po poti pristopa mimo Vodnikovega doma, prek Studorskega prevala in Konjščice na Pokljuko.

Ob 13 uri pa opravimo še s proslavo na Rudnem polju. V svečanem ešalonu so pohodniki spredaj in prav tako prapori s Triglava na čelu.

Tudi letošnji pohod nam je odlično uspel v lepem vremenu. Zadovoljni se poslovimo in se vidimo zopet na 38. spominskem pohodu naslednje leto.

Govor ministra Šarca na Rudnem polju

Avtor teksta: Poročnik Stanislav Dobravc

Avtorji posnetkov: por. Stanislav Dobravc in člani ekipe  Združenja Ljubljana