Kolpa se je penila pod vesli bojevitih častnikov v raftih

Na zadnjo julijsko soboto so belokranjski častniki uspešno izpeljali tradicionalni, tokrat že 23. spust KOLPA-KUPA 2021, ki velja tudi za krovni dogodek Zveze slovenskih častnikov. Letos žal ni bil mednarodni, saj se ni odvijal v soorganizaciji s hrvaškimi kolegi iz karlovške županije; ti so bili zaradi »covidnih ukrepov« namreč primorani odpovedati udeležb.

Tokratni spust so izvedli na delu Kolpe od Gribelj do Metlike. Z vidnim zadovoljstvom se ga je udeležilo 118 udeležencev iz častniških organizacij Novega mesta, Nove Gorice, Hrastnika, Krškega, Brežic, Zagorja ob Savi, Maribora, Ljubljane in Domžal ter – kajpak – iz domače častniške organizacije. Svoje predstavnike pa so imele tudi veteranske in domoljubne organizacije Bele krajine ter organizacije hrvaških veteranov iz Ozlja in Hrvaškega Zagorja.

Na sprejemu je udeležence pozdravil predsednik OZSČ Bela krajina Anton Krašovec, na zaključku pa v imenu belokranjskih občin semiška županja Polona Kambič ter črnomaljski župan Andrej Kavšek. V imenu ZSČ je na sprejemu udeležence nagovoril tudi generalni sekretar ZSČ, brigadir Martin Jugovec. Potem se je pa začelo.

Udeleženci so uživali v topli Kolpi, se zabavali v vodnih “bitkah” med posameznimi posadkami raftov in sploh prijetnem druženju.

Ko smo se obrnili in usmerili nazaj proti izhodišču tokratne avanture, smo se še posebej potrudili, saj smo vedeli, da nas na cilju čaka slasten odojek in žlahtna belokranjska kapljica. Splačalo se je.

Za konec morda še tale dobra vest: med druženjem sem vprašal kolege s severnoprimorskega konca, če tradicionalni pohod po poteh soške fronte letos bo. Odgovor je bil pritrdilen – da!

D. K.

Foto: Brane Papič

Vkrcavanje v rafte
Vkrcavanje v rafte
Počitek za okrepitev
Počitek za okrepitev
Po izkrcanju pa še odojek