ISTANBUL, GALIPOLI in TROJA ( 4 noči )

Termin: 1. 9. – 5. 9. 2021

Program potovanja:

1. dan:

Zbor na letališču JP Ljubljana in polet v Istanbul, mesto dveh celin. Lega Istanbula obiskovalcu postreže z mešanjem dveh različnih svetov, ki se kljub drugačnosti prav tu zlijeta v popolno harmonijo. Gneča, tradicija, hrup, modernost in zavidljiva zgodovina, so ustvarile veliko znamenitosti in le-te vsako leto privabljajo milijone obiskovalcev s celega sveta. Po prihodu prevoz do hotela in nastanitev. Popoldne se bomo z vodjo poti sprehodili po centru starega dela Istanbula, do predela Beyazit in Sultanahmet. V večernem urah so minareti mošej čudovito osvetljeni in nam pričarajo pravo orientalsko pravljico.

2. dan:

Dan namenjen ogledu glavnih mestnih znamenitosti. Sprehod do Modre mošeje s skrivnostno modro meglico in občudovanja vrednim notranjim dvoriščem s številnimi kupolami in kaskadami, nadaljujemo do cerkve Sv. Modrosti Hagia Sofia – verjetno ene največjih znamenitosti, palače Topkapi ali palače turških sultanov, saj so prav v tej palači prebivali sultani, dvorne dame, konkubine in evnuhi. Ustavili se bomo na nekdanjem Hipodromu, ki je služil konjskim dirkam, v katerih so Bizantinci izredno uživali. Cisterna bazilika ali podzemna cisterna velja za neobičajno znamenitost in še danes navdušuje s 336 marmornimi stebri. Zvečer se bomo sprehodili do največjega istanbulskega trga Taksim in vedno polne vrveža Istiklal ulice s številnimi trgovinami, restavracijami in lokali ter spoznali moderni Istanbul. Sledila bo zanimiva pešpot – čez istanbulski Montmartre mimo Galata stolpa do Galata mostu, od koder je dih jemajoč pogled na osvetljeni večerni Istanbul. Možnost obiska enega izmed lokalov pod mostom, kjer bomo popili kozarček turškega čaja in pokadili vodno pipo.

3. dan:

Vožnja proti mestu Canakkale z vmesnimi postanki. Postanek v zalivu Anzac na polotoku Galipoli in planoti Lone Pine, znanih po eni največjih bitk 1. sv vojne, kjer je general Kemal Atatürk premagal zavezniške sile, in ki predstavlja enega ključnih trenutkov zgodovine moderne Turčije. Nadaljevanje poti do Dardanelles – naravne ožine in pomembne plovne poti v severovzhodni Turčiji, ki loči azijsko Turčijo od evropske. Kratka vožnja z ladjo po ožini. Izkrcanje in prihod v mesto Canakkali. Sledi prosto za kosilo in sprehod po idiličnem mestu. Prosto za nakupe in uživanje. Večerja in nočitev v hotelu.

4. dan:

Po zajtrku obisk legendarnega mesta Troja, prizorišča Homerjeve Iliade. Troja naj bi bila prizorišče trojanske vojne, ki je delno opisana v Homerjevi Iliadi, epu, zapisanem v starogrškem jeziku v 9. ali 8. stoletju p.n.š. Danes so vidne samo še ruševine tega mesta. Ogledali si boste mestno obzidje z vrati, stolpe in templje, ki so bili ljudem stoletja skriti in repliko lesenega konja. Po ogledih povratek proti Istanbulu. Vmes se ustavimo tudi na kosilu. V Istanbul prispemo v poznih popoldanskih urah.

5. dan:

Po zajtrku izlet na azijsko stran Istanbula. Vožnja z avtobusom čez znameniti Bosporski most do razgledne točke Çamlıca, ki je vedno polna rož. Domačini tu organizirajo piknike, si privoščijo oddih ali samo uživajo v čarobnem razgledu. Tudi mi bomo uživali v izjemnem razgledu, ki nam bo med številnimi vtisi ostal najdlje v spominu. Obiskali bomo novo, trenutno največjo džamijo v Turčiji Çamlıca, ki jo Turki imenujejo kar “istanbulska lepotica”. Zavzema 30.000 km2 in je grajena v osmansko – seldžuškem stilu, s pridihom modernega. Glavna kupola mošeje meri 72 m v višino in predstavlja 72 narodov, ki živijo v mestu Istanbul, sprejme pa kar 60.000 vernikov. Pot bomo nadaljevali v četrt Üsküdar, najbolj avtentični del Istanbula. Odmaknili se bomo od značilnih turističnih poti in zanimivosti ter spoznali sicer konservativno okrožje, ki hrani enkratne skrite dragulje Istanbula. Od sodobnih mošej, ki jih težko preštejemo, do zanimivih knjižnjic, tradicionalnih trgov in hamam. Moški navdušeno igrajo igro Rummikub, ženske pa posedajo na skalnem obrežju ob Bosporju. Po krajšem postanku bomo pot nadaljevali v četrt Kadıköy.

Nekdaj zaspana in nezanimiva četrt, danes velja za eno najbolj živahnih in sproščenih na azijski strani. Poleg živahnih kavarn, galerij in barov ter pisanih tržnic in založenih trgovinic, je to četrt umetnikov, njihovih uličnih poslikav in grafitov. Četrt, kjer raziskujemo «drugo stran« Istanbula. Nekaj prostega časa in povratek z metrojem v evropski del. Odhod avtobusa na letališče, od koder bomo poleteli proti Ljubljani predvidoma v popoldanskih urah.

Cena paketa:
565 € na osebo (min 39 prijavljenih oseb)
599 € na osebo (min 34 prijavljenih oseb)
649 € na osebo (min 29 prijavljenih oseb)

Cena paketa vključuje:
– letalski prevoz na dani relaciji
– 30 kg oddane prtljage
– 3 x nočitev z zajtrkom v hotelu 4* v Istanbulu
– 1 x nočitev s polpenzionom v hotelu 4* v Canakkali (zajtrk in večerja)
– vsi izleti po programu
– slovensko spremstvo in vodenje
– 1 x tradicionalno turško kosilo
–  vse vstopnine po programu
riziko odpovedi (že vključeno v ceno!)

Možna doplačila:

– enoposteljna soba 90 €
– z ladjico po Bosporju in večerja s pijačo na ladji (55 € na osebo)
– Coris asistenca v tujini 9,5 €

Kaj potrebujemo s seboj:

POTNI LIST (veljaven vsaj še 6 mesecev)

DENAR

S seboj vzemite kar Evre.  Menjava v Turčiji je enostavna in na vsakem vogalu (menjava 1 € = 9 TL -turških lir). Plačilo s karticam. Možen je tudi dvig iz bankomata na preverjenih evropskih bankah, kjer je provizija za dvig najmanjša.

UDOBNA OBLAČILA

Začetek septembra bo še zelo toplo. Temperature čez dan se bodo gibale nekje 25 – 27 stopinj Celzija. Ob obmorskih krajih mogoče še kakšno stopinjo višje. Dežja v tem času je zelo malo in ga ne pričakujemo. S seboj imejte udobna in lahka oblačila ter udobno obutev. Zgolj za večerni čas lahko s seboj vzamete tudi kašna toplejša oblačila, kot so vetrovka, dolg rokav in podobno.

*za gibalno ovirane bomo pri ogledih poskrbeli, da ne bo prenaporno oziroma bomo del ogledov lahko opravili tudi z različnimi prevoznimi sredstvi.