Na Črnem vrhu spet borbeno

Prizadevni smučarski in družbenopolitični delavci Cerknega so se spet imenitno odrezali.

Zadnjo januarsko soboto so na Črnem vrhu odlično izpeljali tokrat že 43. “Partizanske  smučine Cerkno 1945”, na katerih se je v veleslalomu pomerilo 246 tekmovalk in tekmovalcev iz vrst borcev NOV, veteranov osamosvojitvene vojne, združenj Sever, Zveze slovenskih častnikov (ZSČ) ter Slovenske vojske. Med njimi je bilo tudi doslej najskromnejše, komaj tričlansko zastopstvo našega območnega združenja ZSČ.

S Steinerjem pred začetkom tekme

Zato je bila naša trojka pred štartom seveda še toliko bolj vesela spodbude, ki nam jo je dal sam predsednik ZSČ, general Alojz Steiner (na sliki prvi z leve, ob njem Vlado Strmčnik, Damijan Križnik in Franci Čebašek, skrajni desni pa nam je neznan), kar se je odrazilo tudi v rezultath.

V tekmovalni kategoriji A (moški, letnik 1951 in starejši) je bil med našimi člani najhitrejši Vlado Strmčnik s časom 42 sekund 43 stotink, za njim pa sta se zvrstila Franci Čebašek 46.28 in Damijan Križnik 48.40.

“Partizanske smučine Cerkno 1945” prirejajo od leta 1975 v spomin na prve smučarske tekme, ki so potekale v okolici Cerknega 20. in 21. januarja 1945, torej v času, ko so potekali še zadnji boji 2. svetovne vojne. Čeprav je bilo Cerkno v krogu 80 km tedaj obdano s skoraj 15.000 pripadniki nemških in drugih sovražnih enot, si je tekme ogledalo več kot tisoč gledalcev, med katerimi je bilo tudi veliko zavezniških vojakov. Na to je zbrane na ganljivi zaključni prireditvi med drugim spomnil predsednik organizacijskega odbora Miha Butara in udeležencem zaklical – “Na svidenje ob letu osorej!”

Na spodnji povezavi pa si lahko ogledate še ostale rezultate.

D. K.

Foto: Miha Butara