Delovna akcija v živalskem vrtu

Morske leve v bazenih živalskega vrta (začasno) zamenjali prostovoljci ZSČ OZ Ljubljana, ZVVS mesta Ljubljana in OZ ZVV Ljubljana

Prijeten je občutek, ko človek dobi priznanje za vestno opravljeno družbeno koristno delo.

To pot pa je priznanje prišlo pred opravljenim delom. V sredo, 14. marca, je poklical g. Tomaž Žmuc, vodja vzdrževanja v ZOO Ljubljana in poprosil za pomoč pri čiščenju bazenov za morske leve. Rekel je, da je najprej poklical nas, ker vedno dosledno in odgovorno naredimo tisto za kar se dogovorimo. Če pa mi ne bi mogli, bo pač moral najeti študente. Ob tem je še dal razumeti, da bo ob tem več ‘težav’. Predvsem zaradi (ne)navajenosti na takšno delo.

Naše predsedstvo je na seji 21. marca soglasno podprlo udeležbo na akciji. Tudi s prijavo večine prisotnih članov. Akcija čiščenja in pranja bazenov je bila 27. marca, od 08.00 do 14.30. Udeležilo se je 18 naših članov (ZSČ OZ Ljubljana, ZVVS mesta Ljubljana in OZ VVS Ljubljana). Čeprav v večini primerno opremljenih z gumijastimi škornji in obleko proti vlagi, smo bili zaradi tempa dela, bolj mokri ‘znotraj’. Ko pogledamo fotografije ob pričetku in ob opravljenem delu, kar ne moremo verjeti, da je bilo delo opravljeno tako hitro. Kljub obilni pomoči WAP-ov, je bilo potrebnega obilo ročnega in nožnega dela pri uporabi kuhinjskih jeklenih mrežic pri odstranjevanju, čez zimo naloženih alg in mahu. Mnogim med nami je tak mokri ‘trening’ podaljšal občutek (‘muskelfiber’) o dobro opravljenem delu še za nekaj dni. Čeprav smo pred pričetkom del optimistično predlagali, da bazene najprej očistimo in se potem v miru ‘vsedemo’, je bila dobrodošla dobra malica ob 11.30, ki jo je, že tradicionalno, pripravil ZOO. Ko smo se po dobre pol ure malice odpravili nazaj k delu, so zaposleni komentirali: A tako hitro ste pojedli?!

Udeležencem, in tistim, ki se niste mogli udeležiti, bo ostal v lepem spominu občutek, da smo obiskovalcem, predvsem otrokom, polepšali obisk v ZOO.

Ob tem še anekdota: Menda so bili otroci, ki so tistega dne obiskali ZOO, kar malo razočarani, ko so v bazenih ZOO videli, namesto morskih levov, množico v škornje obutih “sivih panterjev”.

Pripravil: Jože Konda

Redakcija: Borut Zajec

Avtorja posnetkov: Ivan Bahat in Jože Konda