“Čudež pri Kobaridu”, Strokovno vojaška ekskurzija v Kobarid

V soboto, 21. oktobra 2017, se je skupina 35-tih članov ZSČ OZ Ljubljana, med njimi nekateri kot gostje člani ZSČ iz Osrednje regije ZSČ Ljubljana, v zgodnjih jutranjih urah odpravilo v Kobarid. Strokovno vojaško ekskurzijo smo organizirali v čast 100-obletnice 12. soške ofenzive, v kateri so se kot avstro-ogrski vojaki borili tudi mnogi slovenski vojaški obvezniki. Ta ofenziva, ki se je po posebno tajnih obširnih pripravah začela 24. oktobra 2017, je poznana tudi pod imenom: »Čudež pri Kobaridu«. Razlog za tako poimenovanje pa se skriva v dejstvu, da je takratna 14. armada, sestoječa se iz 7 nemških in 8 avstro-ogrskih divizij, prebila italijansko frontno črto na sektorju niz vodno ob desnem bregu reke Soče od Bovca navzdol do Tolmina in na desno navzgor preko Kolovrata in Matajurja. To frontno črto je branila 2. italijanska armada z 685.000 možmi pod poveljstvom generala Cadorne. Ob preboju in močnem bočnem napadu na ta del fronte so kombinirane nemško – avstroogrske sile zajele na tisoče italijanskih vojakov, ki tako zapletenega in nenadnega napada niso pričakovali. V nadaljevanju so kombinirane sile prodrle globoko v sovražnikovo zaledea, t.j. v furlanijsko ravnino do reke Piave. Šele tu so jih zaustavili italijanski zavezniki – Britanci.

Udeleženci strokovno – vojaške ekskurzije so si najprej pod vodstvom direktorja Vojaškega muzeja v Kobaridu le-tega ogledali in spoznali potek te, za nadaljni razvoj 1. svetovne vojne v Evropi, tako pomembne bitke.

Sledil je obisk in ogled tolminske sirarne »Planika« z degustacijo sirov in potem kosilo v prijetnem lokalu.

Skupina se preko nekdanje trdnjave Kluže in prelaza Predel odpeljala v Trbiž in se naprej v odličnem vzdušju preko Kranjske Gore vrnila v Ljubljano.

Poroča: Borut Zajec

Avtor posnetkov: Martin Artelj