Strokovno-vojaška ekskurzija »OSTRAVA NATO dnevi 2017«, 15. – 17.9.2017

V petek, 15. septembra 2017 se je skupina 39 članov ZSČ OZ Ljubljana odpeljala na 3-dnevno strokovno-vojaško ekskurzijo v Ostravo na Češko. Ekskurzijo smo izvedli pod imenom: » Ostrava NATO dnevi 2017«.

Sledila je vožnja čez Avstrijo do Dunaja in naprej na Češko. Na prvem resnejšem postanku smo si ogledali Austerlitz – nemški naziv za Slavkov, kjer je 2. decembra 1805 potekala tako imenovana bitka pri Slavkovu, prizorišče ene najslavnejših Napoleonovih bitk, znamenite bitke treh cesarjev, v kateri je zmagal.

Zvečer smo prispeli v Ostravo in se namestili v hotelu. Po skromni večerji smo si privoščili češko pivo v lokalu s prikupnim osebjem v neposredni bližini hotela.

Po zajtrku smo se odpeljali čez češko-poljsko mejo v dve uri oddaljen Krakow. Na griču Wawel je sledil ogled palače poljskih kraljev ter kronske in pogrebne cerkve. Tam je med poljskimi kralji pokopan tudi nekdanji poljski predsednik Lech Kaczynski, ki je bil pred leti s svojimi 96-timi sodelavci žrtev nikdar do konca pojasnjene letalske nesreče v bližini Smolenska v Rusiji, na poti na slovesnost v počastitev poljskih žrtev v Katinskem gozdu, ki so bile ubite na začetku II. svetovne vojne ob okupaciji Poljske s strani nekdanje sovjetske armade.

Sledil je sprehod po mestu in ogled mestnega središča Krakowa. Izvedli smo sprehod po Kraljevi poti s Floriansko ulico in trgom Rynek, s čudovito pokrito tržnico Sukiennice in se podali še do mestnega obzidja in mogočne krakowske utrdbe Barbikan.

Po povratku v Ostravo je sledila večerja in ponovna degustacija češkega piva.

Tretji dan je bil namenjen Natovim dnevom z veličastnim letalskim mitingom in manevrom oklopnih enot.

Žal je izjemno slabo vreme z močnim dežjem in nizko meglo nad letališčem preprečilo izvedbo letalskega mitinga in je tako imenovni »leteči program« odpadel.

Možen je bil ogled na tleh razstavljene letalske tehnike in oklopa. Nekaj posnetkov je priloženo temu poročilu.

Zgodaj popoldan je sledil avtobusni povratek v domovino.

Udeleženci smo bili ves čas ekskurzije kljub izredno slabim vremenskim razmeram, na katere seveda nismo imeli vpliva, dobro razpoloženi in smo ekskurzijo preživeli v prijetnem vzdušju.

Veselimo se prihodnje take ekskurzije, posvečene letalskemu mitingu, v letu 2018 gremo spet v Zeltweg, kjer so take prireditve vsaki 2 leti.

Napisal in posnel fotografije: Martin Artelj