Kolpa – Kupa 2017

Mednarodni spust po reki Kolpi KOLPA – KUPA 2017 je potekal 12. avgusta 2017. Letošnji spust po Kolpi je bil že devetnajsti po vrsti in tretji mednarodni, saj ga zadnja leta skupaj organizirata Združenje slovenskih častnikov – občinsko združenje Metlika in Hrvatski časnički zbor karlovačke županije – ogranak Ozalj .

Poletno maloštevilna odprava ZSČ Ljubljana je štela osem članov. Bela Krajina in Kolpa sta nas to sobotno jutro pričakali z dežjem in nizkimi temperaturami, neobičajnimi za ta letni čas. Po zagotovilih »starih mačkov spustov po Kolpi«, naj bi bilo v vsej zgodovini spustov po Kolpi, le še enkrat podobno vreme kot letos.

Med čakanjem na pričetek spusta, ki so ga organizatorji zaradi vremena prelagali, smo se malo okrepčali, poslušali pozdravne nagovore organizatorjev in vabljenih gostov ter uživali v glasbi belokranjskih tamburašev. Vmes smo na naših telefonih vztrajno preverjali zadnje vremenske podatke in okrog enajstih končno le dočakali pričetek spusta. Zaradi vremenskih razmer so se organizatorji odločili zmanjšati število čolnov na deset in so uporabili le čolne, ki jih je priskrbela Slovenska vojska. Tako da smo se na spust odpravili le štirje iz naše ekipe, ostali pa so se udeležili ogledov znamenitosti v okolici Adlešičev ter se nam na koncu pridružili na cilju.

Zagnani in opremljeni vremenu primerno, smo se pri Adlešičih, v kampu Stari pod, odpravili na našo štiriurno avanturo po Kolpi. Čoln smo si delili s predstavniki ZSČ Nova Gorica. Iskali smo najboljše in najlažje poti za plutje po Kolpi, vendar nas je ta, zaradi nizkega vodostaja, na koncu le prisilila, da smo zagazili v njo. Peš smo rinili čoln preko jezov, ga vlekli in ob njem »vzdolžno prepešačili« dobršen del Kolpe. Vmes smo uživali v okolici ter se na koncu razveselili sonca, ki je posijalo skozi oblake in pregnalo dež. Privoščili smo si kratke postanke, malico in seveda poskrbeli, da nismo bili žejni. Malo smo tekmovali s posadkami ostalih čolnov in tudi ušpičili kakšno manjšo vragolijo. To je vsekakor sestavni del tovrstnih dogodkov.

Ugotovili smo, da je voda Kolpe vsestranska. Ob vročem vremenu te ohladi, ob dnevih s podobnim vremenom, kot smo ga tokrat doživeli mi, pa ti lepo segreje premrznjene noge in tudi telo, če ji namenoma ali ne namenoma to dovoliš.

Na cilju v Paki, na hrvaški strani Kolpe, nasproti našega Krasinca, so hrvaški kolegi pripravili zaključno prireditev.

Spust po Kolpi je prijetno poletno doživetje, ne glede na vremenske nevšečnosti in toplo priporočam, da se ga v naslednjem letu udeležite in uživate.

Poroča: Smiljan Babič

Foto: Smiljan Babič