Partzanske smučine – Cerkno ’45

Trije naši v prvi deseterici

Na odlično pripravljeni progi na Črnem vrhu sta bili zadnjo januarsko soboto prizorišči jubilejnih, že 40-ih “Partizanskih smučin Cerkno 1945”, na katerih se je v veleslalomu pomerilo 268 tekmovalk in tekmovalcev iz vrst borcev NOV, veteranov osamosvojitvene vojne, združenj Sever in ZSČ ter Slovenske vojske. Med njimi so bili tudi trije predstavniki našega območnega združenja ZSČ, ki so se v svojih tekmovalnih kategorijah uvrstili med najboljših deset, pohvale pa je na zaključni slovesnosti za odlično organizacijo prireditve (po)žel tudi predsednik organizacijskega odbora Miha Butara, naš član.

Po slovesni otvoritvi smo se predstavniki našega območnega združenja Martin Artelj (prvi z leve s štartno številko 240), Novak Govedarica (234) in Damijan Križnik (218) “ovekovečili” z mladeničema v partizanskih uniformah, ki si prizadevata ohranjati v teh časih marsikje že obledele vrednote NOB, ter predsednikom ZSČ, generalmajorjem dr. Alojzem Steinerjem (drugi z desne), ki nam je zaželel uspešen nastop.

S štarta smo se po taktih Štirinajste vsi trije junaško pognali na progo in po svojih najboljših močeh jurišali proti cilju. Kot je pokazala ura, so smučke najbolje stekle Martinu Artlju (levo), ki je v kategoriji B (letniki 1952 – 1960) osvojil 5. mesto (čas 00:45,85), Novak Govedarica pa je bil v isti kategoriji 7. (00:46,98). Spodaj podpisani je tekmoval v kategoriji A (1951 in starejši) in se uvrstil na 9. mesto (00:55,78).

“Partizanske smučine Cerkno 1945” prirejajo od leta 1975 v spomin na prve smučarske tekme, ki so potekale v okolici Cerknega 20. in 21. januarja 1945, torej v času, ko so potekali še zadnji boji 2. svetovne vojne. Čeprav je bilo Cerkno v krogu 80 km tedaj obdano s skoraj 15.000 pripadniki nemških in drugih sovražnik enot, si je tekme ogledalo več kot tisoč gledalcev, med katerimi je bilo tudi veliko zavezniških vojakov. Na to je zbrane na ganljivi zaključni prireditvi med drugim spomnil predsednik organizacijskega odbora Miha Butara (na sliki) in pozval – “Na svidenje ob letu osorej!”

Zapisal: Damijan Križnik

Fotografirali: mimoidoči