Vojaško-strokovna ekskurzija v London in Dover, 9. – 12. 6. 2016

Po uspešno izvedenih vojaško-strokovnih ekskurzijah v Normandijo, leta 2014 v počastitev 70-letnice izkrcanja Zaveznikov in odprtju “druge fronte” in lani, leta 2015, v Moskvo, v počastitev 70-letnice zmage nad fašizmom in nacizmom, smo se v ZSČ OZ Ljubljana odločili, da nadaljujemo tradicijo ohranjanja spomina in pridobivanja novih spoznanj o uspešni zmagi nad silami zla v preteklem stoletju.Pobuda za odločitev za London se je porodila ob zanimivem odkritju kompleksa podzemnih rovov, ki so jih oživili leta 2014 in 2015 v bližini angleškega pristaniškega mesta Dover. Dover je odigral pomembno vlogo v obrambi Velike Britanije tako v prvi kot, še posebej, tudi v drugi svetovni vojni. Nekaj kilometrov vzhodno od Dovra so že v prvi svetovni vojni postavili zvočna zrcala (več kot 200 betonskih zrcalnih anten premera okoli 3m), kot enega prvih tehničnih pripomočkov za pravočasno zaznavo bližanja sovražnih letal. Tudi ob tako imenovanem »Blitzu«, nemških letalskih napadih na Veliko Britanijo leta 1940/41, so območje Dovra uporabili za zgodnje odkrivanje nemških letal in ga utrdili tudi za topovsko obrambo angleške obale pred eventualnimi nemškimi ladijskimi napadi.

Pozornost velja vztrajnosti skupine 50 prostovoljcev, ki so oživili nekdanje podzemne zaklonilnike za posadke topovskih baterij. V 3000 delovnih urah so izkopali 730 ton odpadnega materiala s katerim so po vojni zasuli velik del rovov.

Tudi območje tisočletnega gradu Dover je v vsem tem obdobju odigralo pomembno vlogo v obrambi otočja pred raznimi invazijami. S svojimi prostorskimi zmogljivostmi je bil pomembna logistična opora.

V Londonu je med najbolj zanimivimi spomeniki Bitki za Veliko Britanijo poveljniško mesto (War Room) Winstona Churchilla, ki je takrat v eni osebi združeval predsednika vlade in obrambnega ministra. Zgodovinski pregled dogodkov kaže na izjemne napore v uspešnosti obrambe države. Tudi ogled osrednjega Britanskega imperialnega muzeja z muzejem holokavsta vzbudi notranje razmisleke o nesmiselnosti vojn. Prav tako tudi bojna ladja HMS Belfast, ki je sicer uspešno sodelovala ob izkrcanju v Normandiji, sedaj pa služi kot muzejski eksponat.

Ob izjemnem angažiranju vodiča g. Damjana Habjaniča in sodelovanju angleškega vodiča Grega smo spoznali tudi kulturne znamenitosti Londona in, po izračunu Safetove (Zjakić) GSM naprave, prehodili okoli 69 km.

Splošni zaključek je, da je bila vojaško-strokovna ekskurzija v London in Dover, katere se je udeležilo 39 naših članov in članov ZSČ OZ iz ljubljanske regije, izjemno uspešna in koristna. Gotovo bo dobra pobuda tudi za načrtovanje naših prihodnjih podobnih in ostalih dejavnosti.

Izpostaviti velja tudi dobro in vzorno sodelovanje vseh udeležencev. Dobrodošla bo vsaka pobuda za nadgradnjo takih in podobni dejavnosti v bodoče.

Zabeležil: Jože Konda

Skupina ZSČ OZ Ljubljana
Admiral Nelson
Spoštovanje Union Jack-a
Gardist
Oko Londona
Oče Anglije, Winston Churchill
Westminsterska katedrala
St, James park
Spomin ženskam v vojni
Tradicija
Grad Dover
Imperial War museum
Naše nove članice
Puščavsko vozilo Montyja
Victoria cross
HMS Belfast
Na poveljniškem mostu
Krmilo HMS Belfasta
Operacijska dvorana na HMS Belfast
V srcu mesta
Canary Wharf
Pred najstarejšim pubom