Prvenstvo ZSČ v veleslalomu, Cerkno 2016

V okviru spominskega tekmovanja »Partizanske smučine – Cerkno 45« je zveza organizirala posamično in ekipno prvenstvo slovenskih častnikov v lepi zimski športni disciplini – veleslalomu.

Tekmovanje je bilo izvedeno v soboto, 30. januarja 2016 v obdobju popolnega pomanjkanja snežne odeje povsod po smučiščih v Sloveniji. Na smučiščih v Cerknem pa je bilo naravnega oziroma umetnega snega ravno dovolj za izvedbo tekme. Žal pa se je tisti dan spustila nad vso Primorsko izjemno močna megla (povzročitelj znane prometne nesreče: verižnega trčenja na primorski avtocesti tistega dne okrog 14.00 ure), vendar je organizatorju uspelo v popolnosti izvesti vsa tekmovanja. Priznam pa, da smo v gosti megli težko našli smučarsko progo, na kateri smo potem tekmovali. Vendar nam je kljub zelo težki orientaciji v gosti megli uspelo progo pred startom tudi pregledati in odkriti skrite pasti.

Na ekipno tekmovanje so bili povabljeni člani Območnih in interesnih združenj ZSČ in za rezultat ekipe se je seštelo dva najboljša časa (skupno šest časov) v vseh treh moških kategorijah. Kategorije so bile sledeče (lepo je bilo, da nismo bili vsi v istem košu, kot je to na primer zadnja leta na Golteh!):

– moški letnik 1961 in mlajši,

– moški letnik 1952 do 1961,

– moški letnik 1951 in starejši,

– ženske vseh starosti.

REZULTATI PRVENSTVA SLOVENSKIH ČASTNIKOV V VELESLALOMU 2016.

POSAMEZNO:

Moški letnik 1951 in starejši: 12 tekmovalcev

Doseženo mesto:

4. Zajec Borut

6. Križnik Damijan

8. Senčur Rado

Moški letnik 1952 do 1961: 10 tekmovalcev

Doseženo mesto:

5. Govedarica Novek

8. Artelj Martin

V drugih kategorijah Ljubljančani nismo nastopili.

EKIPNO:

Nastopilo je 7 ekip

Doseženo mesto ekipe OZSČ Ljubljana:

5. mesto.

Po končanem tekmovanju smo se vsi udeleženci preselili s hribov v Cerkno, v mestni hotel, kjer je bila zelo svečana razglasitev rezultatov vseh tekem, ki so se odvile to dopoldne na smučiščih Cerkna v spomin na prvo smučarsko tekmo na osvobojenem ozemlju v mesecu januarju leta 1945 na področju Cerkna. Ne smemo pozabiti, da so bile v bližnji in daljni okolici v tistem času močne okupatorjeve posadke (ocena preko 3000 vojakov) in je bilo partizansko tekmovanje izvedeno dobesedno »pred njihovim nosom«. Svečani govor nam je podarila ministrica za obrambo ga. Katič, pozdravnega pa Predsednik organizacijskega odbora »Cerkno 2016«, polk. v pok. Miha Butara. Udeleženci iz OZSČ Ljubljana pokalov sicer nismo osvojili, smo bili pa sestavni del prijetnega druženja z mnogimi poznanimi člani veteranske in častniške organizacije.

Poroča: Borut Zajec

Avtor posnetkov: Martin Artelj in B. Zajec

Maskota tekmovanja
Ekipa Novek, Rado, Borut, Damijan in Martin
Damijan v megli pred startom
Častni član Rado na startu
Novek se požene v strmino
Martin med drznim smukom
Večna konkurenta gornik Kavar in Zajec
Ali bo kak pokal naš?
Izgleda, da noben ne bo naš
Večna prijatelja gornik Vraničar in Zajec
Predsednik organizacijskega odbora Miha v elementu