Strokovno-vojaško-spominska ekskurzija ob 70 – obletnici Dneva zmage v Moskvo, 6. – 10.5.2015)

Skupina 45 članov OZSČ Ljubljana je v navedem terminu obiskala Moskvo. Obisk je sovpadal z proslavami ob 70. obletnici zmage Rusije z zavezniki v 2. svetovni vojni – za njih v Veliki domovinski vojni. To ekskurzijo smo izvedli v sklopu realizacije Programa dela za leto 2015. S potrebnimi aktivnostmi je delovna skupina (Stojan Marjan Krebelj, Jože Konda) pod vodstvom predsednika OZSČ Ljubljana začela že v zgodnji jeseni 2014. Od agencije, ki nam je uspešno realizirala lanskoletni obisk nekdanjih bojišč na plažah Normandije ob 70-obletnici Dneva D leta 1944, smo pridobili primerno ponudbo. Tako smo zgodaj pričeli z aktivnostmi zaradi doseganja čim ugodnejše cene letalskega transporta na direktni relaciji Ljubljana – Moskva z domačo letalsko družbo Adria. Moto ekskurzije je bil obisk vojaških muzejev Velike domovinske vojne in ogled vojaške parade v počastitev Dneva zmage na Rdečem trgu dne 9. maja 2015.

Pristojne oblasti na najvišjih nivojih smo zaprosili za potrebna dovoljenja. Kot rezervno varianto smo pričakovali dovoljenje pristojnih za vstop na Rdeči trg ob Kremlju vsaj v terminu 7. maja 2015, ko je bila predvidena generalka parade.

Vsa naša prizadevanja, da bi z posredovanjem MZZ RS, Veleposlaništva RF v RS in po privatnih kontaktih z obrambno – vojaškimi atašeji obeh držav, pridobili vabilo oziroma dovoljenje za vstop na Rdeči trg, so bila v dolgih mesecih priprav – zaman.

Tako smo v popolni odvisnosti od lastne iznajdljivosti in z dobrohotno pomočjo in koristnimi usmeritvami nekdanjega obrambno – vojaškega atašeja RS v Moskvi, polkovnika Tomaža Strgarja izdelali svoj, neodvisen načrt potovanja in ogledov Moskve v zanimivem obdobju intenzivnih priprav mesta na to proslavo.

Zanimivo je bilo videti, s kakšnim žarom se je tiste dni prebivalstvo Moskve pripravljalo na ta svečani dogodek, do katerega Rusi gojijo izjemno privrženost in ga proslavljajo z ogromno mero patriotizma in ljubezni do domovine na vsaj 20 mestih v Moskvi (Moskva ima 12 milijonov prebivalcev in z okolico obsega velikost teritorija Slovenije), so bili organizirani kulturno – zgodovinski dogodki z nastopi umetnikov, pevskih zborov itd. Varnostnim vprašanjem na teh prireditvah je bila posvečena izjemna, vendar nevsiljiva pozornost in seveda kontrola.

Tako smo si 9. maja 2015 uspeli ogledati vojaško parado v lastni režiji brez vseh posebnih dovoljenj z vsemi drugimi prebivalci Moskve in njihovimi gosti vred. To smo uspeli kar na ulici, po kateri se je premikal oziroma že umikal ves mehanizirani del parade. Skupaj s stotinami gledalcev smo v živo spremljali prelete desetih letal in helikopterjev, ki so v različnih formacijah, celo v obliki napisa »70« preleteli naše glave. Posebno doživetje je bilo prisostvovati spontanemu navdušenju gledalcev nad svojo armado, in ki so vsak transport in vsako eskadriljo letal s huronskim odobravanjem navdušeno pozdravljali.

Večina gledalcev je imela v čast proslave na reverju suknjiča pripet črno – rumen trak Orden Sv. Jurija (staro, ponovno uvedeno odlikovanje iz carskih časov za hrabrost, staro preko 200 let) v znak spoštovanja njihovega praznika.

Tako doživeti parado je mogoče bolje, kot so jo povabljeni gostje na Rdečem trgu.

Naša vodička Maša (hči ruske mama in slovenskega očeta) nas je spremljala in vodila ves čas potovanja od Ljubljane do Moskve ter nazaj, v Moskvi sta se ji pridružili Moskovčanki Valentina (govorila je srbohrvaško) in Marina (dobro je predstavila Tretjakovsko galerijo in cerkve v Kremlju.)

Prvi večer v Moskvi sta nas Maša in Valentina praktično naučili uporabljati znani moskovski METRO, podzemno železnico, ki je bila v dneh, ki so sledili, naše glavno prometno sredstvo podnevi in ponoči. Razen Metroja smo si delno ogledali mesto iz avtobusa s foto-postanki na zanimivih mestih in seveda obvezno potovanje z ladjico po reki Moskvi. Obiskali smo vse pomembne vojaške muzeje, kot je muzej velike domovinske vojne, muzej oboroženih sil Ruske federacije, muzej Borodinske bitke, ko je po neodločenem rezultatu te bitke in deset tisoč mrtvih, Napoleon vkorakal v, s strani Moskovčanov požgano Moskvo in se zatem čez en mesec poražen in osramočen začel umikati iz Rusije. Za spoznavanje ruske kulturne zgodovine smo obiskali znano Tretjakovsko galerijo in tri glavne cerkve v trdnjavi Kremelj. V Kremelj so nas spustili med nekajurnim obiskom nemške kanclerke, ga. Merkel, ki je malo pred tem položila venec neznanemu padlemu vojaku ob bitki za Moskvo v novembru 1941. Drugi dan obiska smo se z avtobusom odpeljali do univerze Lomonosov, ki je zgrajena v času Stalinove oblasti za tisto dobo značilnem slogu »Sedmih sestra«. V teh sedmih stavbah na raznih lokacijah v Moskvi, »kolosih« s tisoči in tisoči prostorov se danes nahaja tudi zunanje ministrstvo in so nekatere od njih namenjene tudi stanovalcem. Kopije teh stavb se nahajajo tudi v Varšavi in nekaterih drugih nekdanjih sovjetskih satelitih.

Med opazovanjem parade smo od blizu spoznali novitete ruske vojaške tehnike, ki so bile prvič predstavljene javnosti. Paradiralo je preko 200 bojnih vozil.

Prve sadove ponovnega množičnega oboroževanja Ruske federacije smo lahko opazili na tej paradi. Veteranski »oklep« iz leta 1940 je vozil na začetku kolone najmodernejših novitet, kar jih premore RF. Nekatera predstavljena bojna vozila niti še niso v fazi serijske proizvodnje. Sama parada je bila ritualni šov , katerega poznamo še iz časov dolgoletnega sovjetskega voditelja Josipa Stalina. Novi tanki in bojna vozila, ki so bila predstavljena 9. maja 2015, so rezultat pravzaprav negotovega programa obnove oborožitve v vrednosti 395 milijard dolarjev, katerega je predsednik Putin objavil leta 2010. V svojem govoru 16. aprila 2015 je predsednik izjavil, da bo do leta 2020 70 % ruske težke oborožitve popolnoma obnovljene. Ne ve se mnogo o novih vozilih, novinarjem časopisa Moscow Times, ki izhaja v angleškem jeziku, je uspelo marsikaj izbrskati. Na paradi so pokazali sledečih 5 novitet:

ARMATA T-14 (glavni bojni tank), zvezda te parade.

Spoznamo ga po tem, da ima podvozje 7 koles (vsi tanki prejšnjih generacij jih imajo po 6), in po kupoli ortogonalne oblike, pomaknjeno malo nazaj. Osnovna oborožitev je top kalibra 125 mm, ki ima domet uničevanja ciljev na razdalji do 8 km. Je gladko-cevni, zato z možnostjo izstreljevanja tudi raket. Ima širšo in višjo silhueto od T-90, glavnega bojnega tanka oboroženih sil RF doslej. Planirana in naročena proizvodnja do leta 2020 je po objavljenih podatkih 2400 kosov.

BMP KURGANETS-25. Bojno vozilo pehote, razvito že v času hladne vojne v Sovjetski zvezi, je namenjeno zagotovitvi težke artilerijske podpore po izvršenem transportu pehote na bojišče pod sovražnikovim ognjem. Je amfibijsko vozilo, sposobno samostojno prečkati vodne ovire. Tudi ta ima kupolo locirano zadaj. Spoznamo ga po veliki zeleni škatli ob gosenicah.

ARMATA T-15. Še eno bojno vozilo pehote. Ena najbolj zanimivih novitet na tej paradi – noviteta za uporabo v pehotnih silah RF. Ima znani troslojni oklep – nov – razvit za serijo vozil, ki vsa uporabljajo isto šasijo – armata – s sedmimi kolesi za pogon gosenic . Kupola, tudi situirana v ozadju vozila, je daljinsko upravljana s strani posadke treh mož, ki sedijo v oklepni celici, v eni vrsti v prednjem delu vozila. Spoznamo ga tudi po prednji maski vozila – oklep v obliki rezila noža.

VPK – 7829 BUMERANG. Ruski program obnove oborožitve predvideva nadomestilo za ikono bojnih vozil, BTR-80 z novim oklepnim prevoznim sredstvom z imenom Bumerang. Je v razvoju in do serijske proizvodnje bodo Rusi potrebovali še 2 leti, toda na paradi 9. maja 2015 smo ga videli. Videli smo visoko oklepno vozilo na štirih oseh – po 4 kolesa v vrsti na vsaki strani vozila. V nasprotju z BTR – 80 je topovska kupola situirana v ozadju vozila. Osnovni namen vozila je transport vojakov pod ognjem sovražnika. Oklep Bumeranga more vzdržati zadetek tankovskega topa, oborožen pa je z mitraljezi, z raketami zemlja – zrak in s protitankovskimi raketami.

2S35 KOALITSIYA – SV. Na paradi smo opazili tudi novo vrsto samohodne artilerije, pozana pod imenom Koalitsiya, spoznati ga je lahko po zelo visoki pravokotni kupoli Top ima domet 70 km.

Na zaključku parade so se vzorno predstavile letalske sile Ruske federacije. Po informacijah, katerih smo bili deležni, so letala vzletela iz 5 različnih letalskih baz, od katerih so tri zgrajene in locirane strateško v okolici in okrog Moskve. Nad glavami gledalcev je letelo in se predstavilo 150 letal in helikopterjev . V eskadriljah, ki so letele nad našimi glavami, so se v nizkem počasnem letu vzdolž avenije Tverskaya v smeri Rdečega trga , so se predstavili transportni in bojno helikopterji, lovka letala, lovski bombniki , težki bombniki , mornariški bombniki, letala cisterne s predstavitvijo pretakanja goriva v zraku, eskadrilja lovcev v obliki številke 70 in na koncu letala z izpuhom pogonskih plinov v barvah ruske zastave.

Zadnji dan v Moskvi, pred povratkom v domovino, se nam je posrečilo priti celo za obzidje Kremlja. Na stotine turistov je skupaj z nami potrpežljivo čakalo vsaj eno uro, da so nas spustili v notranjost. Del trdnjave, službeni, je bil za javnost še vedno zaprt zaradi obiska nemške kanclerke, ki je malo pred nami v družbi predsednika položila venec na grob neznanega padlega vojaka na zunanji strani obzidja ob Aleksandrovih vrtovih. Ogledali smo si cerkev Arkhangelsky sobor, kjer so pokopavali ruske prince in carje od leta 1340 naprej, in cerkev Blagoveschchenskiy sobor, ki je bila namenjena za obiskovanje svetih obredov samo carski družini in kjer so najbolj znane ikone. Nismo izpustili niti največjega cerkvenega zvona (64 ton z odlomljenim 11,5 tone težkim fragmentom), niti največjega carskega topa iz katerega nikoli ni bila izstreljena topovska krogla.

Za konec: udeleženci ekskurzije smo stanovali v hotelu Holliday Inn Lesnaya ob notranjem moskovskem prometnem ringu, z zelo solidno oskrbo. Imeli smo raznovrsten bogat zajtrk v samopostrežni obliki, čez dan smo se prehranjevali v normalnih moskovskih restavracijah ali v kioskih, katerih je kar mrgolelo na prireditvenih prostorih. Obisk znanega moskovskega cirkusa predzadnji dan ekskurzije, za nekatere udeležence ponovno po več kot 50 letih, je minil v splošno zadovoljstvo.

Ocene te ekskurzije in splošno zadovoljstvo udeležencev nam potrjuje usmeritev letnega Programa dela: 1x letno organizirati po eno ekskurzijo vojaško-spominskega karakterja in s pravočasno odločitvijo ter organizacijo doseči članstvu dostopno, relativno nizko ceno. Običajna turistična potovanja v Moskvo so vsaj 2x dražja, z nekajmesečnim varčevanjem in predplačili pa smo uspeli doseči za udeležence ugodne finančne pogoje.

Poroča: Borut Zajec

Vir za tehnične podatke: Moscow Times

Avtorji fotografskih posnetkov: Martin Artelj, Maša Perko, Srečko Racič, Borut Zajec.

Univerza Lomonosov
Leander in Maša
Maša in Zvonko
Maršal Kutuzov
Razpored sil pred Borodinsko bitko 1812
Odločitev za umik proti Moskvi
Moskva gori
Poraženi Napoleon
Park zmage
Jože in veteran
Muzej velike domovinske vojne
Praporji in železni križci poraženih
Dvorana herojev
T-34
Galerija Tretjakova
Tretjakov
Car ivan Grozni
Maščevanje nad strelci
Zadnji ruski car
Na ladjico po reki Moskvi
Ob obzidju Kremlja
Večer v okolici Kremlja
Grob neznanega vojaka
Muzej oboroženih sil
Nastop pred muzejem
Naši v parku zmage
Pred začetkom parade
Start parade
Kurganets-25
2S35 Koalitsiya-SV
Del raketnih enot
Začetek preleta letalskih sil
Cirkus Nikulin
Pred vstopom v Kremelj
Stojan
Orden Sv. Jurija
Pred hotelom
Povratek v domovino