21. odprto lokostrelsko tekmovanje

V soboto 18.4.2015, se je na kompleksu Mladinskega zdravilišča in letovišča Debeli rtič pri Ankaranu, odvijalo že tradicionalno, tokrat 21. odprto lokostrelsko tekmovanje SZČ.  Na tekmovanje so se lahko prijavile ekipe in posamezniki občinskih in območnih zduženj  slovenskih častnikov ter ekipe in posamezniki Slovenske vojske in drugih organov v sestavi Ministrstva za obrambo. Tekmovali pa so lahko tudi člani Lokostrelske zveze Slovenije. Imel sem to čast, da sem lahko v okviru sodelovanja z našimi prijatelji iz ZSČ Ljubljana zastopal barve našega društva. To je bilo prvo lokostrelsko tekmovanje za mene nasploh, tekmoval pa sem za ekipo SZČ Ljubljana-2.

Po pozdravnem nagovoru organizatorja in sodniškem pregledu opreme, se je začelo tekmovanje, ki je potekalo po pravilih discipline Arrowhead (http://www.archery-si.org/lokostrelstvo/lokostrelske-discipline). Po trojkah so se ekipe pomikale od tarče do tarče, ki so bile različnih velikosti, glede na razdaljo s katere smo na njih streljali. Prav tako so bile te razdalje različne glede na vrsto loka, ki smo ga tekmovalci uporabljali. Tekmovalo se je v vseh kategorijah (sestavljeni, ukrivljeni, goli in dolgi lok). Kot uporabnik sestavljenega loka (compaund), sem vedno streljal z največje razdalje. Zelo zanimiva je bila tarča na katero smo streljali z razdalje 45 m, postavljena pa je bila na pomolu, kjer bi bila vsaka zgrešena puščica izgubljena v morju.

Velike težave je povzročalo vreme, saj je ves dan poleg dežja kar pridno nagajala burja. Vendar se nismo pustili. Veliko starih mačkov mi je po koncu tekmovanja povedalo, da je bila zaradi vremenskih razmer  za njih to najtežja tekma doslej. Ker je bila moja prva, sem lahko dodal, da zame tudi. Zahvalil bi se svojima sotekmovalcema iz Štajerske, ki sta mi bila v veliko pomoč. Nikoli še nisem videl takšnega tekmovanja in ker pred tekmo nisem prejel razpisa niti pravil nisem poznal. Po zaključku tekmovanja je sledil vojaški pasulj in razglasitev rezultatov.

Pohvalil bi odličen rezultat sina in očeta Staša in Aleša Modica, člana ZSČ Ljubljana, ki sta dosegla fenomenalen rezultat (162 točk od nekje 180 možnih). Mojih 141 točk je sicer nekaj prispevalo k uvrstitvi, vendar njun rezultat je bil tisti ki je bil odločilen. Vse pohvale!

Nastopilo je 6 ekip. Zmago smo odnesli ekipa ZSČ Ljubljana-2, ki smo jo sestavljali: Aleš Modic, Staš Modic in Jože Mikec. S to zmago smo osvojili tudi prehodni pokal za katerega se bomo potrudili, da naslednje leto spet ostane v naših rokah. Sledila pa je ekipa ZSČ Ljubljana-1, v sestavi: Žare Kranjc, Uroš Krička in Sandi Janežič. Posamično je osvojil prvo mesto Staš Modic, drugi je bil Aleš Modic in tretji Sandi Janežič, vsi člani ZSČ Ljubljana.

Zahvalil bi se predsedniku majorju Zajec Borutu za vso pomoč, ki mi jo je nudil, sotekmovalcema ter ekipi iz Koroške, ki me je spremljala celo pot in nesebično pomagala na mojih prvih lokostrelskih korakih.

Vse pohvale pa gredo nedvomno tudi organizatorju OO ZSČ Koper in Lokostrelskemu klubu Ankaran za odlično organizirano tekmo. Fotoutrinki pa si lahko ogledate spodaj.

Poroča Jože Mikec