21. državno prvenstvo Zveze slovenskih častnikov v smučanju in streljanju GOLTE 2015

Državno prvenstvo je bilo razpisano sledeče:

Smučanje na progi »BELI ZAJEC, na progi dolgi 1.350 m, z višinsko razliko 205 m, streljanje z malokalibrsko puško na razdalji 30 m, v ležečem položaju, število strelov 5, za oceno 3 najboljši zadetki. Ocena: vsaka točka (največ 30 točk) je bila vredna 0,5 sekunde in se je odštela od doseženega časa v smuku.

Osnovno tekmovanje je bilo ekipno. Nastopili so podčastniki-ce in častniki-ce enot in poveljstev SV, član ZSČ in ZVVS. Posebej je bila ocenjena tudi uvrstitev vseh udeležencev – tekmovalcev posamezno v kategoriji “Lista Slovenske vojske”. Organizator je za to tekmovanje priporočal običajne smuči in odsvetoval uporabo “carvingo smuči”.

Tekmovanje je bilo izvedeno v soboto, 7. februarja 2015, po nekaj dneh pihanja močnega severovzhodnega vetra. Ekipi OZSČ Ljubljana in organizatorja je pričakalo izredno mrzlo vreme z burjo, ki je ppočasi izgubljala na moči, vendar ji je uspelo na izpostavljenem zaključnem delu predvidenega smuka na progo odpihniti ves sneg. 

Organizator se je odločil, da zato tekmovanja ne odpove, je pa bil prisiljen spremeniti pogoje tekmovanja in izpeljati tekmovanje na pred burjo zaščitenem delu proge SMREKOVEC. Tu je postavil veleslalomsko progo. Zato je organizatorju treba izreči vse priznanje in pohvalo, žal pa o tej spremembi pred prihodom na Golte ni obvestil vodij ekip, da bi tekmovalci zamenjali dolge smuči ali superveleslalomske smuči za karving smuči, ki so bolj primerne za vožnjo po veleslalomski progi.

No, to same izvedbe tekmovanja ni oviralo, zato je bil tudi strelski del tekme na planoti MORAVA odlično organiziran. Za prevoz tekmovalcev s cilja veleslaloma na strelišče je bilo poskrbljeno z vojaškimi džipi, na strelišču je bil postavljen ogrevan šotor, kjer smo individualno prejeli navodila za vsako posamezno puško, njeno namerilno točko, vse puške so bile odlično nastreljene in po zaključku streljanja smo prejeli še bon za praktično darilo – kapo z znakom ZSČ.

Rezultati tekmovanja:

Ekipno tekmovanje ZSČ: nastopilo je 38 ekip.

– OZSČ Ljubljana I. v sestavi: Borut Zajec, Branko Puhar, Damjan Križnik, Rado Senčur, vodja ekipe.

Dosegli so 19. mesto.

– OZSČ Ljubljana II. v sestavi: Novak Govedarica, Marko Grebenc, Mitja Manohin, Milan Puhar, vodja ekipe.

Dosegli so 13. mesto.

Tekmovanje posamezno Slovenska vojska: nastopilo 117 tekmovalcev.

Dosežen plasma:

44. mesto: Marko Grebenc

75. mesto: Novak Govedarica

83. mesto: Mitja Manohin

85. mesto: Borut Zajec

95. mesto: Branko Puhar

97. mesto: Damjan Križnik

Če analiziramo s kančkom humorja, smo zadovoljni, da so se naši predstavniki na tekmi uvrstili med “prvih 100 uvrščenih”. Seveda ne smemo pozabiti, da je tak dogodek prilika za medsebojno spoznavanje in druženje članov ZSČ in aktivnih pripadnikov Slovenske vojske.

Poudariti pa moram, da je ekipa OZSČ Ljubljana I. z doseženim 19. mestom osvojila pokal in kolajne kot najstarejša uvrščena ekipa na tem državnem prvenstvu. Posebno pohvalo zasluži član te ekipe, Branko Puhar, ki se je po padcu tik pred ciljem vzdignil in se vrnil med vratca ter potem uspešno dokončal svojo vožnjo. S tem je zapečatil dejstvo, da smo prejeli ta pokal. Seveda je dober rezultat streljanja vseh treh v ekipi prispeval svoje k tej uvrstitvi.

Poroča Major Borut Zajec