Takojšen odgovor 2014

V torek, 26. avgusta 2014 smo se člani OZSČ Ljubljana na povabilo SV udeležili organiziranega ogleda mednarodne vojaške vaje »IMMEDIATE RESPONSE 2014«.

Na vaji sodeluje približno 1000 udeležencev iz enot ameriške, slovenske in hrvaške vojske ter nekaterih posebej povabljenih udeležencev kot n.pr. iz Madžarske, prvče tudi iz Kosova itd. Vaja sama pa poteka v času med 17. in 31. avgustom 2014.

Gre za štabno vajo brez sodelovanja operativnih enot, te sodelujejo virtualno, seveda zaradi znižanja stroškov. Skupaj z nami se je ogleda udeležilo tudi članstvo nekaterih drugih OZSČ (Domžale, Mislinjska dolina in Creina). Iz naše OZSČ se je kljub izjemno kratkem roku za prijavo (24 ur, torej vaja se ne imenuje zastonj: »Takojšnji odziv«!!!) ogleda udeležilo 21 članov, iz drugih OZSČ pa še 15. Na isti dan je bil ogled organiziran seveda tudi za druge zainteresirane udeležence kot so slušatelji vojaških šol, novinarji iz več medijskih hiš itd. V uvodnem delu nam je vodstvo vaje iz Ljubljane in Grafenfelsa, ZRN z udeležbo hrvaških častnikov, ki so v predstavitvi sodelovali preko videokonference, predstavilo vajo, način in udeležene štabe brigad in bataljonov. Potem smo na lokaciji vojašnice v Postojni spoznali terensko postavitev štabov brigade in bataljonov v napihljivih šotorih z ustreznim maskiranjem in po delovnih točkah nam je bib o predstavljeno delo častnikov in drugih pripadnikov v teh štabih. Poudarek vaje je na besedi »mednarodna«. Osnovni cilj je medsebojno spoznavanje in privajanje na timsko delo v tujem okolju. Uradni jezik za vse je angleščina. Vaja se izvaja na dejanskem terenu z izmišljenimi imeni in državo. V tej državi pride do medsebojnih nemirov in spopadov, vojaške enote pa so poslane tja z nalogo stabiliziranja položaja in pomoči lokalnemu prebivalstu. Zato so dejansko vpoklicane enote s področja zaščite in reševanja bile na terenu v bližini Postojne, mobilna bolnica Role 2 pa dejansko postavljena v Vipavi. Za dinamiko so poskrbele slovenske letalske sile s helikopterji, s številnimi reševalnimi vozili. Dinamika je razvidna iz priloženih fotografij naših sodelavcev. Vsi udeleženci tega ogleda so prizorišče po pogostitvi z vojaškim kosilom v jedilnici vojašnice barona Andreja Cehovina popoldne zadovoljni in polni novih spoznanj zapustili območje vaje in pri tem ni nikogar motilo dejstvo, da je nekatere postopke in dogodke v svoji prejšnji vojaški karieri le imel priliko spoznati.

Poroča Borut Zajec