Strokovno – vojaška ekskurzija v Arex

V petek, 25. aprila 2014 smo člani OZSč Ljubljana izvedli vojaško – strokovno ekskurzijo na Dolenjsko, s ciljem obiskati slovensko tovarno, ki se ukvarja z namensko proizvodnjo, AREX d.o.o. s sedežem v Šentjerneju. Ekskurzije se je udeležilo 44 članov ZSČ s partnerji oziroma družinskimi člani. Vsak udeleženec je prispeval 16,00 EUR, s katerimi smo pokrili stroške prehrane tega dne. 

Osnovni cilj ogleda je bila seznanitev s proizvodnim programom imenovanega podjetja. Tega nam je osebno predstavil lastnik in direktor g. Kralj. Trenutno najzanimivejši proizvod je pištola slovenske proizvodnje, REX ZERO 1, ki bo od jeseni 2014 v treh verzijah v redni proizvodnji in je namenjena najprej slovenskemu tržišču, pozneje pa v države EU in tudi v prekomorske države. Udeleženci so se imeli priložnost seznaniti s potekom razvoja tega orožja, proizvodnjo in so pištolo lastnoročno na tovarniškem strelišču tudi preizkusili. Predstavili so nam tudi vojaški tekstilni program kot je vojaški nahrbtnik, zaščitni jopič in tako naprej. Sicer se pa podjetje ukvarja z izdelavo posameznih sestavnih delov za pehotna orožja za renomirane evropske tovarne orožja in izdeluje tudi strelivo različnih kalibrov do 12,7 mm. Podjetje je izrazito izvozno usmerjeno, saj do 90 % proizvodov izvozi v tujino. 

Pred prihodom v Šentjernej smo v Novem Mestu obiskali slikarsko galerijo enega od najvidnejših sodobnih slikarjev portretov — g. Sama Kralja (Galerija Kralj). Udeleženci so si z zanimanjem ogledali nekatera njegova dela, katera so bila naročena s strani nekaterih vidnih slovenskih osebnosti in tudi Protokola Vlade Republike Slovenije. Po odhodu iz Šentjerneja smo se odpeljali na kosilo v gostišče v hribih nad Šentjernejem v bližini samostana Pleterje in pozneje opravili še obisk s pohodom do objekta pod Gorjanci nad »Podgorjansko vinsko cesto« v bližini vasi Šutna, last častnega predsednika ZSČ, polk. v pok. Mihe Butare in častnega predsednika Zveze slovenskih častnikov, kjer je sledila pokušina njegovega pridelka . 

Udeleženci so se v zgodnjih večernih urah po celodnevnem druženju, malo utrujeni toda polni dobrih vtisov, vrnili v Ljubljano. Celo vreme je bilo delno sončno in ves dan brez dežja, naši gostitelji so nas vsi po vrsti gostoljubno in prijazno sprejeli.

Za fotodokumentacijo dogodka je poskrbel avtor posnetkov podpolkovnik Matija Vrhunc. Fotografije pa si lahko ogledate spodaj.